Wetenschap

Vanwege de Europese wetgeving die per 14 december 2012 strikt gehanteerd wordt kunnen wij u niet gedetaillerder informeren over de werking van de Magnesion producten. Vandaar vindt u onderstaand de standaard gezondheidsclaims. Uitgebreide en zorgvuldig bestudeerde wetenschappelijke informatie die wij gebruikt hebben om onze producten te ontwikkelen, zijn op aanvraag te verkrijgen. 

Magnesium

Magnesium (Mg) is nadrukkelijk aanwezig in het menselijk lichaam: 20 tot 28 g voor een volwassene. Ongeveer 2/3 is vastgelegd in het skelet. De rest bevindt zich in de skeletspieren, het zenuwstelsel en organen met een hoge metabole activiteit .Mg speelt een belangrijke rol bij meer dan 300 enzymatische processen en wordt algemeen beschouwd als een regulator en stabilisator van deze processen. Kenmerkend is dat bij al deze processen energierijke fosfaatverbindingen zijn betrokken. Meestal komen magnesiumionen in de cel dan ook voor in de vorm van een complex met ATP (adenosine-trifosfaat). Magnesium is betrokken bij de eiwitsynthese en het is onontbeerlijk voor de overdracht van zenuwprikkels evenals voor de spiercontractie.

Hoeveel magnesium heb je nodig? Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 250-350 milligram voor vrouwen en 300-350 mg voor mannen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 480 mg nodig. De Gezondheidsraad stelt dat een magnesiumtekort niet vaak voorkomt, omdat het mineraal in veel levensmiddelen zit, zoals groene groenten, granen en noten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan voldoende inname van magnesium.

 Te weinig

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) meldt dat zeker 20 procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt. Volgens onderzoekers in de VS krijgt ruim 60 procent van de Amerikanen te weinig magnesium. Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, bevat nauwelijks magnesium. Wie bloot staat aan veel stress is grootverbruiker van het mineraal. Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. De anticonceptiepil en ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen voor een slechtere opname of verhoogde afvoer van het magnesium zorgen.

Werking van magnesium:

  • Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie
  • Magnesium draagt bij tot een elektrolytenbalans
  • Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese
  • Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme
  • Magnesium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel
  • Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren
  • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten
  • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale tanden
  • Magnesium speelt een rol in het celdelingsproces

 

Literatuur

  1. Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Onderwerp : aanbieding     advies “Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen”;  27 april 2009.
  2. EFSA Opinie 2010;8(10):1807
  3. EFSA Opinie 2009;7(9):1216